Knjiga TEBI LJUBAVI, HKD „Napredak“, Kiseljak, 2005. godine (Iz recenzije Ive Mije Andrića)

Pjesnički priručnik o ljubavi (Iz recenzije Ive Mije Andrića)

          Pjesme uvrštene u knjigu „Tebi ljubavi“ otkrivaju pjesnikovu intimu gotovo do najsitnijih detalja. Kad promišlja i govori o ljubavi pjesnik nema tajni koje bi skrivao od drugih. Izuzev, naravno, onih koje bi kod drugih proizvele osjećaj nelagode ili povrijedilo njihovu intimu. Da bi ljubav kao iskonsko stanje duha i tijela približio drugima. Anto Stanić za veći broj pjesama inspiraciju traži i nalazi u svojoj obitelji. Ljubav prema ženi s kojom dijeli, kako ugodne tako i manje

lijepe trenutke u životu, najbolji je okvir za sliku ljubavne pjesme. I najbolja korica knjige u kojoj su stranice ispisane pjesmama o ljubavi.

         Na ogrlici pjesničkih bisera Ante Stanić nanizanoj u knjizi „Tebi ljubavi“, ponajviše svjetlosti isijava uvodna reminiscentna pjesma istoga naslova po kojoj je knjiga dobila ime. U toj pjesmi autor spaja prošlost sa sadašnjošću otkrivajući dijalektiku življenja kao prirodno stanje kroz koga čovjek prolazi od rođenja pa do svoje konačnosti. Iz te pjesme iščitava se pjesnikov moto – voljeti znači biti. Ili preneseno na svakodnevnicu: gdje nema ljubavi tu nema ni života. Barem onakvog kakav bi trebao biti. I kakav priliči ljudskome rodu. Uz tu pjesmu vrijedi pročitati i sve ostale, jer svaka od njih, na svoj način, nudi odgovor na pitanje: što je to ljubav i zašto i kako voljeti?

Ivo Mijo Andrić

Facebook Twitter Google+ Pinterest
×

Log in