O meni

          Anto Stanić rođen je 2.II.1942. godine u Crnićkom Kameniku, općina Kreševo. Završio je učiteljsku školu i potom pet godina radio kao učitelj u kreševskim područnim školama, da bi nakon toga, kao i mnogi drugi u to doba, otišao na rad u Njemačku. Tamo se zadržao desetak godina, a nakon povratka; sa ženom Lucom počinje s privatnim biznisom, i rade sve dok sinovi nisu narasli i preuzeli poslove.

          Nakon posljednjeg rata počinje se aktivnije baviti književnim radom. Dosad je objavio sljedeće knjige poezije: Biseri ispod Inča, Poetske kovanice iz Kreševa, Zlatni stihovi, Pečat moje duše, Život je poezija, Tebi, ljubavi, Kad sam bio dijete, Bosnom do Hercegovine, Anticiklona, Epske pjesme, Kreševski kod i Jesen života, kao i knjige izabranih pjesama Stotinu i jedna pjesma i U slavu jed(i)noga Boga. Napisao je i roman Tko umije, njemu..., knjige proze Nadnaravnost ili...? i Tragovi sudbina te knjige psiholoških ogleda Ti si kormilar svoga života i Mudrost življenja, kao i knjige savjeta za mlade Kako uspjeti i Zlatna pravila života. Knjige Majko, hvala ti i Kreševski pjesnici priredio je s Ivom Mijom Andrićem, a izdao je i obiteljsku monografiju Stanić - poduzetnička obitelj iz Kreševa.

          Inicijator je utemeljenja Književne zaklade/fondacije „Fra Grgo Martić", koju je osnovao i financira je njegov sin Svjetlan, dok je Anto od samog početka predsjednik Upravnog odbora. Također je inicijator i pokrovitelj brojnih drugih kulturnih manifestacija u Kreševu, ali i u cijeloj BiH.

             Član je Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne i drugih književnih udruga.

Facebook Twitter Google+ Pinterest
×

Log in